sobota 14. februára 2009

Piatok 13-teho

Totho dňa sa mnoho ľudí bojí, že sa im stanú zlé veci. Strach z piatka 13. sa volá paraskavedekatriafóbia alebo paraskevidekatriafóbia.

Jeho tradícia pochádza už z obdobia stredoveku, kedy sa to začalo spájať s Poslednou večerou Ježiša Krista, ktorej sa účastnilo práve 13 ľudí (večera to bola cool, ale potom chudáka JK ukrižovali v PIATOK...).
Alebo aj takí Nóri majú dôvod obávať sa tohto dňa, lebo kedysi dávno malo 12 Bohov hostinu a Zlého boha nik nepozval, tak sa na párty nasockoval ako 13ty a omylom(?) tam došlo k prestrelke (vtedy len šípmi;)).
Lenže čo bolo bolo (teraz je tu OLO), poďme sa pozrieť na súčastnosť:
Prečo ľudia mávajú nehody by sa dalo vysvetliť logicky tým, že podvedome sa toho obávajú a ako na just sa im stane trapas. V USA dokonca tento deň necestujú do práce ale vyberú sa do nej pešo (ha, viac piatkov 13. a USA by možno pochudli:)). Leeenže, v takom Španielsku považujú za nešťastný deň práve UTOROK 13teho. Prečo sa zrovna oni rozhodli mať iný deň? Šak keď nešťastie tak pre všetkých nie? Jedine, ak by piatok 13teho žiadne nešťastia neprinášal:))

A ešte: všetky mesiace, ktoré sa začínajú nedeľou, majú piatok 13teho:) Tento rok nás čaká ešte v marci a v novembri. Strašne sa teším:P Hlavne na november:))

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

:o))) opät som sa dozvedela nieco mudreho od nasej deni :P... ale nie :o) pacilo sa mi to, a naozaj som sa dozvedela vela noveho :D

Dee povedal(a)...

jupiiii, tesim sa:)))